Forebyggelse på væresteder
Den bedste forebyggelse er, at både brugere og medarbejdere trives. Her på siden finder du redskaber til forebyggelse af voldsomme episoder – sammen med værestedets brugere. Flere af redskaberne stammer fra væresteder landet over. Værestedernes har forskellige holdninger, og det afspejler sig i redskaberne.
Læs mere om forebyggelse i introduktionen eller gå direkte til redskaberne.
Forebyggelse handler om, hvordan I kan undgå, at der opstår voldsomme episoder, og hvordan I kan samarbejde med brugere og gæster om det.
En tryghedsplan er en slags samarbejdsaftale mellem bruger og medarbejder.
Et 'trafiklysskema' til risikovurdering beskriver brugerens adfærd i grøn, gul g rød zone, og hvad medarbejdere og frivillige kan gøre.
Årsagstræet er et redskab til at nå en dyb forståelse af årsagerne til, at medarbejdere og brugere oplever konflikter og voldsomme episoder OG trives.
En husorden kan skabe rammer for, at brugere og gæster trives, og at der er et godt arbejdsmiljø for medarbejdere og frivillige.
At tilbyde et måltid mad kan nedtrappe en konflikt og hjælpe en bruger tilbage i ro, hvis han eller hun er oprevet.
En ventileringssamtale er en styret samtale. mellem en medarbejder og en bruger, der viser begyndende tegn på vrede eller voldsom adfærd.
Med post-it-processen kan I hurtigt afgrænse og beslutte jer for dilemmaer og siituationer, der er behov for at drøfte i fællesskab.
Low Arousal er en pædagogisk tilgang, som går ud på at skabe ro, nedtrappe konfrontationer og nedtrappe vold.
Når brugere føler sig set, hørt og inddraget, mindskes risikoen for vold.