Podcast: Sådan bekæmper vi forråelsen 1
Forråelse er, når vi ikke længere viser omsorg, men i stedet taler hårdt til de mennesker, vi skal tage os af. Eller ruller med øjnene, ignorerer dem eller ydmyger dem.
Forråelsen opstår især indenfor social-og sundhedsområdet, hvor personalet går på arbejde med deres følelser og deres samvittighed. Hver dag.
Forråelsen opstår ikke, fordi de er onde eller dårligere mennesker end dig og mig. Tværtimod er forråelsen en overlevelsesstrategi. Et forsvar mod omsorgstræthed, dårlig samvittighed og følelsen af ikke at slå til i en presset vagtplan.
Men forråelsen kan forebygges og bekæmpes. Det arbejder de aktivt med på plejecentret Rosenlund i Gladsaxe. Tag med på besøg og hør, hvad de gør.
Medvirkende: Jeanette Spangsberg, plejehjemsleder, Trine Svendsen, daglig leder, Achwak Larsen, social-og sundhedshjælper og faglig koordinator.
Interview og klip: Bille Sterll / Journalistik med mere.
Musik og jingler: Audiojungle
Lyt til podcasten her:
Du kan bruge podcatsen på uddannelsen eller arbejdspladsen
Podcasten er relevant for studerende på social- og sundhedsområdet eller fagprofessionelle, der arbejder med mennesker. Man kan bruge podcasten til at forstå forråelsens mekanismer, og hvordan man som arbejdsplads kan arbejde med arbejde på at forebygge og bekæmpe den. Her er en vejledning til at bruge podcasten på uddannelsen eller arbejdspladsen.
Lyt individuelt
Lyt til podcasten hjemmefra og notér eventuelle tanker eller spørgsmål, som den vækker.
Drøft i grupper
Del jer i mindre grupper og diskuter de centrale temaer fra podcasten ved hjælp af refleksionsspørgsmålene nedenfor.
Fremlæg og diskutér i fællesskab
Grupperne fremlægger deres vigtigste pointer. Tal i fællesskab om, hvilke læringer I kan tage med jer fra podcasten.
Spørgsmål til refleksion
- Hvordan definerer vi forråelse og har den vist sig i vores daglige arbejde – i ord, handlinger og holdninger?
- Hvilke forhold i vores arbejdsmiljø (fx knaphed på ressourcer, stress, kultur) kan føre til, at forråelse opstår? Kan vi genkende situationer, hvor vi eller nogen vi kender har oplevet forråelse?
- Har vi oplevet situationer, hvor forråelse har påvirket en borger, kollega eller os selv?
Hvis ja: Hvordan blev situationen håndteret, og hvad kan vi lære af det? - Hvad kan vi gøre i fællesskab for at opdage og stoppe forråelse, når vi ser det?