Systematisk opfølgningssamtale efter en voldsom episode (defusing)

En systematisk samtale efter en voldsom episode kan være med til at forebygge skadevirkninger hos de involverede.

Efter en voldsom episode er de involverede ofte rystede. Derfor er det vigtigt umiddelbart efter episoden at gennemføre en aflastningssamtale. Samtalen kan være med til at skabe forståelse for det, der er sket, og mindske oplevelsen af kaos og angst.

En delvist struktureret samtale efter en voldsom episode kaldes også en defusing (defuse betyder afværge eller inaktivere).

Sådan kan I gennemføre en defusing efter en voldsom episode

  • Alle involverede medarbejdere og frivillige deltager i defusingen.
  • Lederen eller en kollega varetager defusingen. Det er aldrig den eller de medarbejdere, der er har været udsat for en voldsom adfærd, der styrer processen.
  • Mødelederen introducerer og sætter rammen om mødet.
  • Hændelsesforløbet gennemgås i fællesskab. Alle involverede høres på skift hjulpet på vej af en række spørgsmål. Deltagerne får præsenteret muligheder for yderligere hjælp.
  • Mødelederen informerer om normale reaktioner, giver gode råd om krisehåndtering og laver eventuelt aftaler om opfølgning, fx hos en krisepsykolog.
  • Det er vigtigt ikke at sætte spørgsmålstegn ved implicerede medarbejderes håndtering af episoden. Medarbejderne gør altid deres bedste i den givne situation.

Det er vigtigt, at rummet for defusingen er fortroligt, og at alle oplevelser er lige gyldige.

Det kan være hensigtsmæssigt med opsamling på situationen med henblik på læring til nogle uger efter hændelsen. Her er medarbejdernes nervesystemer mere i ro, og situationen kan granskes mere nøgternt.