Beredskabsplan

En beredskabsplan er værestedets plan for, hvad man konkret skal gøre, hvis en medarbejder eller en frivillig har været udsat for en voldsom episode.

Hvis en medarbejder eller en frivillig bliver udsat for vold, trusler, er det vigtigt at have en beredskabsplan (også kaldet en kriseplan), der sikrer at voldsramte medarbejdere, kolleger, vidner og brugere får den nødvendige hjælp og støtte.

Beredskabsplanen beskriver konkret, hvad der skal ske, i hvilken rækkefølge, og hvem der skal gøre hvad, hvis nogen bliver udsat for vold:

  • Hvad skal I gøre umiddelbart efter hændelsen – fx yde psykisk førstehjælp til den voldsramte, kontakte lederen, hvis vedkommende ikke er til stede, evt. lukke værestedet.
  • Hvordan følger I op på situationen med den voldsramte umiddelbart efter episoden og i tiden efter – fx med opfølgende samtaler og/eller professionel krisehjælp.
  • Hvordan anmelder I episoden til Arbejdstilsynet og evt. til politiet, og hvordan dokumenteres den.
  • Hvordan bruges beredskabsplanen?

Alle medarbejdere og frivillige skal kende beredskabsplan og procedurerne og vide, hvor planen er. Det er også vigtigt at introducere nye medarbejdere og frivillige til beredskabsplanen.

Planen skal opdateres med jævne mellemrum.

Læs mere om beredskabsplaner (kriseplaner) 

Se eksempler på beredskabsplaner fra væresteder

  • Hent beredskabsplaner for værestedet Fedtekælderen (handleplan og beredskabsplan efter en voldsom episode)
  • Hent voldspolitik med beredskabsplan fra WeShelter