Forebyggelse af voldsomme episoder

En stærk faglighed, et tillidsfuldt kollegaskab, gode rammer og et dybt kendskab til gæsterne er afgørende for at forebygge konflikter i værestedet.

Den bedste forebyggelse er den høje faglighed i jeres arbejde. At I opbygger respektfulde relationer til gæsterne og forstår deres udfordringer. Tillid mellem kolleger er lige så vigtigt, så I kan støtte hinanden, hvis der opstår alvorlige situationer.

Den fysiske indretning af værestedet spiller også en rolle. Det kan være vigtigt, at gæster, der er i affekt, har mulighed for at trække sig, og at medarbejdere og frivillige kan trække sig, hvis de føler sig utrygge.

Forebyggelse i samarbejde med brugerne

I kan også forebygge konflikter ved at samarbejde med gæster, der ofte udviser voldsom adfærd, om hvordan episoderne kan undgås. Det er især relevant for gæster, der ofte besøger værestedet, og hvor der er risiko for gentagne episoder.

En tryghedsplan, som er en samarbejdsaftale mellem gæsten og medarbejderne, kan hjælpe med at afklare, hvad medarbejderne kan gøre i konfliktsituationer. I kan også bruge et skema til risikovurdering, hvor I – evt. sammen med gæsten – kan identificere og beskrive hvad, der kan føre til affekt, og hvad der bedst kan afhjælpe situationen.

Det er vigtigt at dele erfaringer om, hvad der hjælper gæsten, med kollegerne. Det reducerer risikoen for, at nogen i bedste mening kommer til at handle på en måde, der forværrer situationen.

Find redskaber til forebyggelse af vold i væresteder.

Læs mere om forebyggelse i samarbejde med borgere i temahæftet  Voldsforebyggelse i samarbejde med borgeren. Her foretæller en række botilbud m.fl. om deres arbejde med forebyggelse.

Sidst opdateret: 4. december 2024