Konflikter og vold på væresteder – hvad er det, og hvad kan man gøre?

Hver dag slår væresteder, varmestuer og sociale caféer dørene op for mennesker med mange forskellige udfordringer og stressede liv. Brugere og gæster er ikke visiteret, som i mange andre sociale tilbud, de kommer direkte fra gaden.

Medarbejdere og frivillige møder brugere og gæster med respekt, rummelighed og faglighed, men de står også overfor situationer med konflikter og voldsomme episoder. Og det kan slide på både gæster, ansatte og frivillige.

Viden og redskaber

I materialesamlingen her finder du redskaber og metoder til at arbejde sammen med værestedets brugere om at forebygge og håndtere konflikter og voldsomme episoder, så I skaber et trygt arbejdsmiljø for medarbejdere, og så gæsterne trives bedst muligt i værestedet. Der er også materiale – film, webinarer og publikationer – som I kan bruge sammen i medarbejdergruppen som afsæt for refleksion og dialog om jeres arbejdsmiljø og det voldsomme.

Fire vigtige områder: Identificer, forebyg, håndter og lær

Grundlæggende er der fire vigtige temaer, når vi taler om voldsomme episoder på væresteder:

Identifikation

Identifikation handler om at blive klogere på, hvor, i hvilke situationer og hvor ofte de voldsomme episoder finder sted. Og om nogle medarbejdere eller frivillige evt. er særligt udsatte. Denne viden er vigtig for at kunne forebygge konflikter og voldsomme situationer bedst muligt.

Det er forskelligt fra person til person, hvad man opfatter som vold og trusler. Derfor er det også vigtigt, at I har en fælles definition – sin egen definition – af, hvad der er acceptabelt og ikke acceptabel adfærd.

Forebyggelse

Forebyggelse handler om at minimere risikoen for, at konflikter eskalerer og udvikler sig voldsomt. Det kræver samarbejde med gæsterne, en stærk faglig tilgang, og at nye medarbejdere og frivillige introduceres grundigt. Det fysiske miljø og de organisatoriske rammer spiller også en rolle – er lokalerne indbydende og indrettet med sikkerhed for øje? Er der god støtte fra ledelsen og åbenhed og tryghed i forhold til at tale om udfordringer med konflikter og vold?

Håndtering

Når der opstår en voldsom episode, er det vigtigt at have klare procedurer for, hvordan situationen håndteres– og hvem der gør hvad. Det gælder både i situationen og efterfølgende, hvor det er vigtigt at skabe tryghed for både medarbejdere og gæster.

Læring

Læring handler om at reflektere over, hvad der skete under en voldsom episode – eller en situation, der var tæt på at udvikle sig, men ikke gjorde det – så I kan undgå lignende situationer i fremtiden. Efter en voldsom episode bør man samle op og lære af det skete. I praksis kan det ske på mange måder, gennem refleksion og sparring med kolleger og gæster, gennem supervision m.m.

Find redskaber identifikation, forebyggelse, håndtering og læring af voldsomme episoder.