Ny type bosteder skal højne sikkerheden i psykiatrien

25. august 2016

Regeringen vil afsætte et ’trecifret’ millionbeløb til at højne sikkerheden i psykiatrien. Pengene skal blandt andet bruges til at etablere en type botilbud – en mellemting mellem de nuværende socialpsykiatriske bosteder og hospitalerne. Forslaget har fået en blandet modtagelse af de faglige organisationer.

Botilbuddet Lindegården

Drabet på en sosu-assistent på bocenter Lindegården i Roskilde har været med til at sætte fokus på sikkerheden i botilbud for mennesker med psykiske lidelser. (foto: Polfoto)

Debatten om sikkerheden for personalet på bosteder for borgere med psykiske lidelser har bølget de seneste måneder. Medarbejderne på Lindegården i Roskilde har sammen med flere faglige organisationer været med til at sætte fornyet fokus på problemet og insisteret på politisk handling, efter at en sosu-assistent på Lindegården i foråret blev dræbt af en beboer. Drabet var det femte på godt fire år, som er begået af  borgere me psykiske lidelser på bosteder og forsorgshjem

Mellemstation mellem botilbud og hospital
Nu kommer regeringen med et forslag, der skal forhindre, at der sker flere drab på bosteder. Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) vil afsætte ‘et trecifret millionbeløb’ over fire år til at øge sikkerheden i psykiatrien. Pengene skal blandt andet bruges til at etablere en ny type botilbud til borgere med sindslidelse, som har særligt komplekse problemstillinger. Personer, som ofte kæmper med både en psykisk lidelse og et misbrug.

– Det er ikke rimeligt, at beboer eller ansatte på botilbud føler sig utrygge eller risikerer livet i deres arbejde. Det må og skal vi gøre bedre, siger socialminister Karen Ellemann til Ritzau.

Den nye type bosteder skal fungere som en slags mellemstation mellem de nuværende socialpsykiatriske botilbud og en psykiatrisk afdeling på et hospital. Regeringen har ifølge ministeren ikke taget stilling til, om det skal være muligt at anvende tvang på de nye botilbud.

Pengene til at etablere botilbuddene skal komme fra satspuljen. ’Det trecifrede millionbeløb’ skal også finansiere en række andre initiativer, som regeringen endnu ikke har fremlagt.


Det siger organisationerne

FOA: Også vigtigt med flere hænder i psykiatrien
Forbundsformand Dennis Kristensen hilser regeringens udspil velkomment: – Jeg glæder mig over, at der er blevet lyttet til de faglige organisationer. Ideen om en ny type institution kan sagtens være en del af løsningen. Det er dog vigtigt, at der også kommer flere hænder på landets nuværende bosteder og senge i psykiatrien, så vi i undgår at psykisk syge mennesker udskrives før tid, siger han i en pressemeddelelse.

SIND: En ny slags tilbud kommer næppe til at gøre en forskel.
Også SIND er glad for, at psykiatrien får tilført flere penge, men formand Knud Kristensen tvivler på, at en ny type botilbud vil gøre en forskel:
– Så snart de er fyldt op, vil der lynhurtigt komme 150-200 nye og dårlige misbrugende beboere på bosteder, vi kender. Det er et miljø med vold og stoffer, hvor pusherne styrer hverdagen. Det skal der gøres noget ved, ellers bliver det aldrig anderledes, siger han til Politiken.
Knud Kristensen understreger, at det med de nye tilbud er ’afgørende’, at der ikke blot bliver brugt mere tvang mod borgerne.

Dansk Socialrådgiverforening: Sæt sikkerhed i psykiatrien på finansloven

– Vi har råbt højt om de her problemer i mange år, men nu ser det da ud til, at der sker lidt, siger socialrådgivernes formand Majbrit Berlau til det foreløbige udspil fra regeringen. Hun er er glad for, at regeringen vil gøre en indsats for at højne sikkerheden. Men det er ikke i orden, at pengene skal komme fra satspuljen:
– Det her er ikke midlertidige udmeldinger, der kan finansieres med en midlertidig pulje, siger hun til avisen.dk. Majbrit Berlau mener, at pengene skal komme direkte fra finansloven, så området er mere økonomisk sikret.

Opdatering 26.8.2016:
Fælles opråb til politikerne
Dansk Sygeplejeråd, Bedre Psykiatri, Dansk Psykiatrisk Selskab og Socialpædagogerne har sendt et fælles brev til Folketingets social- og psykiatriordførere. Her advarer de om, at en ny institutionstype i social- og hospitalspsykiatrien kan risikere at skabe endnu et led i et i forvejen usammenhængende forløb.

 

 

 

 

Udskriv
Del