Ny viden om vold på botilbud understreger behov for handling

10. maj 2016

To nye analyser fra Socialstyrelsen og Social- og Indenrigsministeriet kaster lys på udfordringen med vold på botilbud og forsorgshjem.

Det er ikke lykkedes at nedbringe volden mod ansatte på botilbud de seneste 10 år. Det viser en ny velfærdspolitisk analyse af vold på sociale botilbud, som Social- og Indenrigsministeriet har udarbejdet.

– Analysen understreger, at der er behov for at se på, hvad der kan gøres på dette område, siger social- og indenrigsminister Karen Ellemann. – Vold må aldrig blive hverdag på botilbud, der skal være trygge og sikre for både beboere og medarbejdere. Det er på tide at kurven knækkes.

Stress forud for vold
En anden ny  analyse af 10 cases af vold på botilbud og forsorgshjem viser, at borgerne i alle de 10 tilfælde har vist synlige tegn på stress forud for den voldsomme episode. Større opmærksomhed på det vil kunne forebygge konflikter, fastslår analysen, som blev sat i gang af Socialstyrelsen i efteråret 2014.

Analysen viser også, at kommunerne ikke i tilstrækkelig grad udformer handleplaner for borgerne. Og at eksisterende lovgivning og værktøjer til tværgående koordinering ikke bliver brugt i tilstrækkelig grad.

Nationale retningslinjer på vej

Begge analyser skal spille ind i arbejdet med at udforme nationale retningslinjer for forebyggelse af vold på botilbud og forsorgshjem. Retningslinjerne, som forventes at være færdige i 2017, skal give medarbejdere i kommunerne og i botilbud konkrete anbefalinger til, hvordan de kan forhindre konflikter og vold.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann og sundheds- og ældreminister Sophie Løhde mødtes først i maj med repræsentanter fra Dansk Socialrådgiverforening, FOA, Socialpædagogerne og Dansk sygeplejeråd. På mødet præsenterede de faglige organisationer deres forslag til, hvordan volden på botilbud kan stoppes.

 

Udskriv
Del