Dansk Selskab for psykosocial rehabilitering: Nej tak til tvang i sociale tilbud

9. maj 2016

Nej tak til voldspakker og botilbud med øgede muligheder for tvang. Ja tak til forebyggende indsatser. Sådan lyder det fra Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering, der frygter at den aktuelle debat stigmatiserer mennesker med psykiske lidelser.

En national handlingplan mod vold og nye former for botilbud, hvor der er øget mulighed for at bruge tvang. Det er nogle af de forslag, der er på bordet i den aktuelle (fag)politiske debat om vold og trusler på bosteder for mennesker med psykiske lidelser.

Debatten, der er affødt af det seneste tragiske drab på en medarbejder på Lindegården i Roskilde, har fået Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering til at råbe vagt i gevær:

“Det er ikke acceptabelt, at der skal så voldsomme handlinger til, før der kommer politisk opmærksomhed på området. Og når den dominerende (fag-)politiske dagsorden er kapret af ønsket om voldspakker og botilbud med øgede tvangsforanstaltninger, bliver vi som fagligt selskab nødt til at råbe vagt i gevær og slå på tromme for veldokumenterede alternativer”, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Fare for stigmatisering
De mener, at den aktuelle debat er med til at stigmatisere mennesker med psykiske lidelser:

“De skandaliserende fremstillinger i pressen og på de sociale medier fører først og fremmest til en øget og i det store hele ubegrundet angst for mennesker med psykiske vanskeligheder i den danske befolkning.”

I stedet for en handlingsplan mod vold efterlyser selskabet mere fokus på forebyggelse i form af  “en tryghedsskabende strategi med vilje til at prioritere de nødvendige ressourcer, så menneskeligt nærvær, relationer og trivsel kommer i centrum.”

Læs pressemeddelelsen fra Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering.

Udskriv
Del