Guides til forebyggelse og håndtering af voldsomme episoder på arbejdspladsen

18. februar 2019

Guider og kort om vold

BFA Velfærd og Offentlig Administration har udarbejdet 6 guider til arbejdspladser, der sjældent har trusler og vold. Guiderne omfatter: risiko, retningslinjer, beredskab, kompetencer, psykisk førstehjælp og evaluering af hændelser.

Seks guider om forebyggelse og håndtering af vold skal hjælpe arbejdspladser, der sjældent har trusler eller vold i det daglige arbejde. Der er desuden udviklet seks kort, der kan bruges som introduktion til arbejdet med guiderne. Kortene indeholder bl.a en definition af vold, et overblik over, hvad leder og AMR skal gøre samt et overblik over love og regler.

De 6 guider

De seks guider kan bruges i den foreslåede rækkefølge, eller I kan starte med de guider, der giver mening for jeres arbejde . Guiderne omfatter:

  • Risiko – vurdering af risikoen for voldsomme episoder

BFA anbefaler, at I vurderer på baggrund af en indledende dialog med medarbejdere, så I får et overblik over, hvor og hvornår risikoen for voldsomme episoder er til stede.

  • Retningslinjer – tjekliste til jeres retningslinjer: Identifikation, forebyggelse og håndtering

Guiden er beregnet til leder og AMR og kan bruges til at tjekke, om jeres retningslinjer er fyldestgørende.

  • Beredskab – beredskabsplan for voldsomme episoder 

Beredskabsplanen hjælper til en systematisk plan for, hvordan I handler ved voldsomme episoder. Planen skal være kendt af alle medarbejdere.

  • Kompetencer – diskusion af kompetencer i forhold til forebyggelse og håndtering 

Guiden er målrettet lederen, som kan facilitere en åben dialog med medarbejderne om, hvordan deres kompetencer kan være med til at forebygge og håndtere voldsomme episoder. Derpå kan lederen formulere konkrete handlinger eller retningslinjer, der understøtter forebyggelse og håndtering af voldsomme episoder.

  • Psykisk førstehjælp – sådan udøver I psykisk førstehjælp

Guiden præsenterer 5 trin til psykisk førstehjælp: ‘Stop truslen sammen’, ‘bemærk anderledes adfærd’, ‘den indledende kontakt’, ‘vær lyttende og modvirk dramatisering ved at spørge til fakta’, samt ‘lav aftaler’.

  • Systematisk læring – evaluering af hændelser 

En stor del af arbejdet med forebyggelse ligger i at lære af voldsomme episoder. Guiden hjælper med systematisk at dokumentere hændelser, så sikkerhedskulturen på arbejdspladsen kan styrkes.

Læs mere om og hent de 6 guider her

 

 

 

Publiceret: 18. februar 2019. Sidst opdateret: 20. januar 2020

Få nyt om voldsforebyggelse

direkte i indbakken en gang om måneden