Risikovurdering med grøn-gul-rød-skema (trafiklysmetoden)
Et ’trafiklysskema’ til risikovurdering beskriver brugerens adfærd i grøn, gul og rød zone, og hvad medarbejdere og frivillige kan og skal gøre, når en situation spidser til.
Et grøn-gul-rød-skema er en enkel metode til risikovurdering, der hjælper med at aflæse borgerens signaler og fastlægge personalets handlemuligheder. Trafiklysmetoden er særligt nyttig i forhold til brugere, der ofte besøger værestedet, og hvor der jævnligt opstår konflikter eller voldsomme episoder.
Beskriver adfærd og handlemuligheder
Skemaet opdeler og beskriver brugerens adfærd i tre zoner: ‘grøn’, ‘gul’ og ‘rød’. Beskrivelserne kan omfatte fysisk adfærd, sindsstemning og humør, sociale relationer mv. ‘Grøn’ betyder, at borgeren er i sin komfortzone, ‘gul’ indikerer begyndende problemadfærd, og ‘rød’ signalerer en konfliktzone med truende eller voldsom adfærd.
For hver zone beskriver skemaet også, hvordan personalet kan agere for at nedtrappe situationen, og hvilke forholdsregler de skal tage.
Sådan kan I bruge grøn-gul-rød-skemaet
- Tal med brugeren i en rolig periode om, hvad der kan udløse voldsomme reaktioner, hvordan det kommer til udtryk, og hvordan I bedst kan støtte i disse situationer.
- Udfyld risikovurderingsskemaet, gerne sammen med brugeren, og beskriv vedkommendes adfærd og signaler i de tre zoner samt personalets mulige handlinger.
- Sørg for, at alle medarbejdere og frivillige kender skemaet, og husk at introducere det for nye medarbejdere.
Sidst opdateret: 30. november 2024
Eksempler fra væresteder og andre arbejdspladser
- Se værestedet Fedtekælderens risikovurdering (grøn-gul-rød-skema).
- Hent pjecen Risiko, tryghed og. trivsel – forebyggelse af vold med redskaber til risikovurdering