Konference: Mere faglig omsorg til gavn for alle
At arbejde med mennesker er både berigende og udfordrende
Arbejdet med mennesker skaber en følelse af formål og glæde, men kan også være følelsesmæssigt krævende og indebære konflikter og voldsomme episoder.
Det gælder for alle, der har et samfundsgivet ansvar for at tage vare på andre – hvad enten det er børn, unge, voksne eller ældre borgere.
Derfor inviterer Vold som Udtryksform til en konference om at sætte faglig omsorg i centrum – til gavn for både medarbejdere og ledere samt de mennesker, de arbejder med.
Hør oplæg fra Rikke Høgsted og Dorthe Birkmose
Til konferencen vil Rikke Høgsted og Dorthe Birkmose holde oplæg i plenum.
Psykisk førstehjælp – lad fællesskabet hele
Rikke Høgsted åbner konferencen med et oplæg om psykisk førstehjælp. Når vi udsættes for psykisk belastende hændelser på arbejdet, reagerer vi ikke kun som individer – vi reagerer også som en del af et fællesskab. Hvad sker der med os, når vi oplever noget voldsomt? Hvordan påvirker det os? Og vigtigst af alt: Hvad kan vi gøre sammen for at komme godt videre? Et oplæg om vejen videre fra fortidens: “Hvad er der galt med dig?” over “Hvad er der sket?” – og hen til det mest afgørende: “Hvem er der for dig?” Vi er ikke defineret af det, vi udsættes for, men af hvordan vi håndterer det. Med afsæt i sin kommende bog fortæller Rikke om Elevatorfænomenet – et begreb, der beskriver, hvordan en ureflekteret brug af professionel krisehjælp risikerer at sygeliggøre naturlige reaktioner og svække fællesskabet på arbejdspladsen.
Moralsk stress
Dorthe Birkmose gør os klogere på moralsk stress, når hun dykker ned i, hvordan moralsk stress er en sund reaktion på arbejdsvilkår, der forhindrer medarbejdere og ledere i at arbejde fagligt og moralsk forsvarligt. Det føles bare ikke sundt. Moralsk stress mærkes som dårlig samvittighed, faglig utilfredshed og meningsløshed. Det ubehag forsøger man at fjerne med mestringsstrategier som forråelse, passiv resignation, brok, flugt, quiet quitting og skyggearbejde, men disse mestringsstrategier gør blot problemerne større. Organisatoriske problemer kan nemlig ikke løses individuelt – de er nødt til at blive løst organisatorisk.
Vælg mellem fire workshops
Udover de to oplæg i plenum, vil du kunne deltage i én af 4 følgende workshops:
1. Moralsk stress og medarbejdermangel i den offentlige sektor
v. Docent og forsker ved Københavns Professionshøjskole Nana Vaaben
Til workshoppen fortæller Nana Vaaben om sin og kollegernes forskning i moralsk stress. Hun fortæller blandt andet om hvordan det professionelle skøn mærkes med kroppen, og at moralsk stress primært er et problem, når der over tid ikke er mulighed for at handle på sit professionelle skøn. Oplægget kommer også omkring giftig gæld og Baumols omkostningssyge, beredskaber og bevillingssystemer, og nødvendigheden af, at ledere og medarbejdere har et fælles sprog og sammen går på jagt efter årsagssammenhænge i det psykiske arbejdsmiljø.
2. Traume-Bevidst Tilgang (TBT) – En styrke for det psykiske arbejdsmiljø
V. Seniorforsker ved Psykiatrisk Forskningsenhed, Region Sjælland Jacob Hvidhjelm
Hvordan kan en TBT styrke det psykiske arbejdsmiljø for medarbejdere, der arbejder med mennesker? I denne workshop dykker vi ned i, hvordan forståelsen af traumer – både hos borgere og medarbejdere – kan bidrage til et mere trygt, bæredygtigt og omsorgsfuldt arbejdsmiljø.
Deltagerne vil få indsigt i de grundlæggende principper bag TBT og konkrete redskaber til at skabe en mere tryg og regulerende arbejdsplads. Vi sætter fokus på, hvordan en traumesensitiv forståelse kan mindske belastninger og konflikter, styrke relationer og fremme en kultur præget af faglig omsorg – til gavn for både medarbejdere og borgere.Workshoppen vil være en blanding af oplæg, refleksion og dialog, hvor deltagerne får mulighed for at arbejde med egne erfaringer og perspektiver.
3. Low Arousal
V. Tidl. leder af Stofindtagelsesrummet H17, nu naturterapeut og selvstændig konsulent, Louise Runge.
I denne workshop beskæftiger vi os med de praktiske aspekter af Low Arousal, og hvordan det kan være med til at afhjælpe den stress, der kan opstå i et arbejdsmiljø med voldsomme situationer og høje følelsesmæssige krav.Vi smitter hinanden med vores følelser og stemninger, så det giver derfor rigtig god mening at være opmærksom på, hvad vi som professionelle sender videre til de mennesker vi arbejder med. Hvis vi f.eks. ønsker at nedtrappe en konflikt, ved vi godt, at det sjældent giver mening at råbe højt. Alligevel kan det være svært at lade være, fordi vi bliver ramt på vores følelser eller føler os magtesløse. Vi ser på, hvad der sker i konflikterne, hvordan vi måske kan undgå dem og hvordan vi, ved at stå i vores faglighed kan undgå magtesløsheden.
”Oplægget vil indeholde en introduktion til mine egne erfaringer med Low Arousal, og hvilke overvejelser der lå bag, at jeg som leder valgte at arbejde med denne tilgang. Vi vil se på, hvordan Low Arousal kan se ud i forskellige organisationer og undersøge, om der er særlige forhold der skal være til stede i en borger – eller personalegruppe, for at arbejde med Low Arousal.”
4. Empati og kommunikation med VR – Når teknologi styrker forståelse
V. Teknoantropolog og partner Mads Nathaniel Lopes og oplevelsesdesigner Johannes Sivesgaard fra Khora VR.
I denne workshop udforsker vi, hvordan VR-teknologi kan skabe dybere empati og forbedre kommunikationen mellem sundhedsprofessionelle, pårørende og ældre borgere. Deltagerne gennemgår en Virtual Reality øvelse, hvor de oplever de samme situationer fra både en SOSU-medarbejders og en pårørendes perspektiv. Dette perspektivskifte giver indsigt i daglige udfordringer og relationer med udgangspunkt i ældreplejen. Workshoppen afsluttes med fælles refleksion om, hvordan teknologi kan fremme forståelse, samarbejde og et bedre arbejdsmiljø i omsorgssektoren.
Det praktiske
- Sted: Comwell HC Andersen Odense/ODEON, Claus Bergs Gade 7, 5000 Odense C
- Tid: maj 2025 kl. 09.00 – 16.00
- Pris: 400 kr.
- Tilmeldingsfrist: april 2025
Der er et begrænset antal pladser, så vi anbefaler hurtig tilmelding.
Målgruppe
Konferencen henvender sig til medarbejdere, ledere og arbejdsmiljørepræsentanter på velfærdsområderne – ikke mindst på social- og sundhedsområdet.
Sådan melder du dig til
Tilmeld dig via knappen nedenfor. Herefter modtager du en bekræftelse på din tilmelding.
Frokost: Har du særlige kosthensyn/allergier, vi skal være opmærksomme på i forbindelse med arrangementet? Hvis ja, kan du give os besked, når du bestiller en billet – der vil være en formular, du kan udfylde.
Valg af workshop: Du skal vælge én af de 4 workshops, når du bestiller og betaler din konferencebillet. Sæt kryds i den, du vil deltage i.